Polineks

Ciekawe przepisy

Czy macie/znacie jakieś ciekawe przepisy na zdrowe dania lub jakieś łakocie?

 

Mnie ostatnio wzięło z jednej strony na koktajle truskawkowe (to akurat łatwe) ale zrobiłem sobie smaka na coś z marchewką. Nie wiem jakieś ciasto czy surówka. Nie pogardziłbym.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że pomyślałeś o mnie. Szczwany z Ciebie lisek. Jak wrócę do domu to zacznę co ciekawsze wrzucać. :)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Byłbym wdzięczny. Na działce warzywa już rosną, owoce dojrzewają więc trzeba skorzystać z jakiś ciekawych porad kulinarnych. :D

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Babka marchewkowa

 

składniki:

 

- 4 duże marchewki (starte na dużych oczkach tarki)

- 5 jajek

- 3/4 szklanki cukru (może być mniej)

- 150 ml oleju lub stopionego masła

- 2 szklanki mąki

- łyżeczka proszku do pieczenia

- łyżeczka sody

- sok z całej cytryny

- można dać rodzynki (wcześniej namoczone w wrzątku) oraz orzechy

 

na "lukier":

 

- 2 duże serki topione śmietankowe (ok 100g serka)

- 100g masła

- 1 szklanka cukru (można mniej)

- 2 łyżeczki cukru wanilinowego

 

- Trochę masła do nasmarowania formy i tarta bułka do jej wysypania.

 

Piekarnik ustawić na 170 st. Jajka ubić z cukrem, dodać olej lub stopione i ostudzone masło, wymieszać. Mąkę, sodę i proszek do pieczenia dodać, wymieszać. Całą masę połączyć ze startą marchewką, (oraz rodzynkami i orzechami), dodać cytrynowy sok, dobrze wymiesznąć. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec ok. 45 - 50 minut.

W czasie gdy ciasto się piecze-polewa. Masło i serki (można pokroić dla lepszego ich rozpuszczania) włożyć do garnuszka i roztopnąć na słabym ogniu. Przestudzoną, ciepłą masę utrzeć z cukrami na gładko (polecam mikser). Polewę włożyć na chwilę do lodówki, by lekko zgęstniała. Polewać zanim babka wystygnie.

 

Pisałem po swojemu ale mam nadzieję, że wszystko jasne. Jak marchew mocno słodka to można dać jeszcze mniej cukru. Polewę można sobie odpuścić lub zrobić po prostu lukier.

Pozdrawiam, Skai!

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A teraz czas na ciasto, którym ostatnio chwaliłem się na Shutboxie :)

 

Kruche z truskawkami

 

składniki:

 

Ciasto:

- 1,5 szkl mąki pszennej

- 1 szkl mąki ziemniaczanej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szkl cukru

- 4 jajka

- 1 margaryna (np. typu Kasia)

- TRUSKAFFFKI

 

Kruszonka:

- 1/3 kostki margaryny

- 5 łyżek mąki pszennej

- 16g cukru wanilinowego

 

Margarynę ucieramy z cukrem. Dajemy SAME żółtka (białka przydadzą się za chwilę) i dać obie mąki, proszek do pieczenia i wymieszać (polecam zrezygnować z miksera, chyba, że ktoś ma bardzo mocny lub mu nie szkoda spalić). Wyrabiamy ręką w misce (czy w czym tam chcecie). Ubijamy pianę z białek w osobnym naczyniu po czym dodajemy do ciasta i "delikatnie" mieszamy aż powstaną jednolite gluty. Wykładamy na blachę. Nastawiamy piekarnik na 170C. Myjemy i obieramy z szypułek truskafffki. Układamy kolumnowo-rzędownie (lub jak tam chcecie). Kruszonkę ucieramy w rencach i posypujemy na wierzch. Pieczemy w NAGRZANYM piekarniku 45 min.

 

Margaryna musi być miękka.

Przed wyrabianiem ciasta polecam dokładnie umyć ręce lub założyć gumową rękawiczkę chirurgiczną.

Co do kruszonki to ja wrzucam składniki do miski i mikserem robię na dużych obrotach i zanim wszystko dobrze się połączy wysypuję na ciasto.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A teraz czas na chlebek :)

Chleb pszenny

 

składniki:

 

- 500g mąki (405-600)

- 10g soli

- 250 ml wody

- 20g masła

- 20g drożdży

- 8g cukru

 

Zagotować wodę i odstawić wymaganą ilość do przestudzenia (dodatkowo dobrze jest zostawić w osobnym kubku trochę więcej). Masło roztopić i ostudzić. Mąkę i sól z cukrem w misce trzymać. Drożdże wkruszyć do PRZESTUDZONEJ wody (żeby ich nie zabić), bardzo dokładnie wymieszać. Dodać masło i "drożdżówkę" do suchych i wyrabiać aż stanie się minimalnie lepiące ale nadal plastyczne (można dodawać wody w trakcie wyrabiania ale trza dokładnie obserwować i nie przesadzić). Zostawiamy w misce jakieś 10 min, żeby odpoczęło. Przygotowywujemy stolnicę i blachę. Stolnicę wysypujemy mąką. Ciasto wyjąc z miski i na stolnicy wyrobić i uformować kulę. Kulę rozciągnąć i zrobić gruby wałek po czym przełożyć na blachę zrosić wodą (lub wysmarować pędzelkiem), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 min. Po 20 minutach włączyć piekarnik na nagrzewanie do 250 C (można wcześniej jak piekarnik się długo nagrzewa). Przed pieczeniem naciąć jak kto woli, nawodnić a następnie dać do pieca. Pieczemy 10 minut w 250 C, 10 minut w 220 C a na koniec jeszcze 20 minut w 200 C. Po upieczeniu nie wyjmować od razu a po wyjęciu nie zjeść od razu całego (podzielić się z innymi).

 

VzGFcIf.jpg

Trochu prześwietlone ale chyba widać jak jest :)

Edytowane przez
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Niesamowity chleb do jedzenia. Przepis własny.

 

Składniki:

- taka śmieszna rolada z ziołami z Lidla. Takie jakby zrolowane Almette.

- szynka szwarcwaldzka

- 2 tosty

- masło

- zdrowe serce

 

Przygotowanie:

Bierzesz patelnię i zaczynasz roztapiać na niej masło. W trakcie roztapiania należy ukroić plaster rolady z ziołami i wrzucić na patelnię tak, aby utworzyło to z masłem jedną całość. Ostrzegam, że zioła skwierczą, ale to dobrze. Następnie bierzesz szynkę i smażysz ją aż nie zamieni się w bekon. Wyjmujesz ją i pozwalasz, by wystygła. Następnie bierzesz tosty i je również delikatnie podsmażasz. Następnie z tych dwóch tostów i szynki robisz sobie kanapkę. Gotowe!

 

Uwagi:

- Nie podawać dziadkom, mogą dostać zawału serca.

- Im tłustsze, tym lepsze.

- Na takie pyszności sobie można pozwolić, gdy się ma niedowagę. Tak jak ja.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

"Im tłustsze tym lepsze". Jedz więc takie tosty ale ze smalcem (po przetworzeniu)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Takie przepisy też się przydadzą. Sam widzę po sobie że muszę przytyć, a inni mają problemy by schudnąć.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj nowy niesamowity przepis z serii "Zawał na talerzu". Tym razem: koszmar wegetarianina.

 

Składniki:

- okrągła szynka

- jajko

- parmezan

- ulubione przyprawy

- masło

 

Przygotowanie:

Masło roztapiamy na patelni. Następnie, kładziemy na niej plaster szynki i czekamy, aż się zarumieni. Posypujemy parmezanem. Następnie rozbijamy jajko na szynkę. Posypujemy przyprawami. Czekamy, aż białko się zetnie. Kładziemy drugi plaster szynki i obracamy nasz koszmar wegetarianina. Czekamy, aż wszystko będzie dobrze przysmażone. Na koniec sypiemy parmezanem. Kładziemy na talerz. Dla większej stabilności radzę koszmar złożyć na pół. Gotowe!

 

Uwagi:

- wymyślone dzisiaj w 10 minut, jadłam, bardzo dobre.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

yay :D dzięki wam może uda mi się przytyć do końca wakacji (a inni martwią się żeby schudnąć)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

"Zawał na talerzu" serio?? Jajka zawierają "dobry" cholesterol, który zapobiega zawałom oraz miażdżycy :D

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To tłumaczy, czemu moi rodzice jeszcze nie poumierali.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ale wiadomo, co za dużo to niezdrowo. Dietetycy odradzają jedzenia więcej niż 10 jajek dziennie :)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A teraz czas na coś pysznego ale raczej jako dodatek niż główne dane (chociaż co kto lubi).

Majonez

 

składniki:

- 250 ml oleju roślinnego,

- 2 jajka,

- 2 łyżki soku z cytryny,

- 1/3 łyżeczki soli,

- 1/4 łyżeczki pieprzu,

- 1 łyżeczka musztardy,

- opcjonalnie jakieś ulubione przyprawy lub nawet czosnek.

 

Wszystkie składniki wrzucamy do jakiegoś słoja i miksujemy BLENDEREM (blendujemy?) zaczynając od dna i powoli posuwając się w górę. Przez ok 1-2 minut wykonujemy ruchy w górę i w dół obserwując jak powstaje majonezowa masa (bez skojarzeń proszę). Voila (czy jakoś tak) mamy majezon :D

 

Można dać więcej oleju i wyjdzie gęstsze ale płynne i tak nie jest.

Polecam od razu w słoju robić, bo potem może być problem z przeniesieniem z jednego pojemnika do drugiego :)

Najlepiej samemu (samej) eksperymentować z solą i pieprzem, bo nie każdy musi lubić słoną białą masę :D

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kruche maślane ciastka (smak dzieciństwa)

 

składniki:

- 200 g mąki,

- 120 g masła,

- 1 jajko,

- 3 łyżki cukru pudru.

 

Na początku dajemy mąkę do miski, dodajemy posiekane masło. Łączymy, dajemy jajo i cukr. Wyrabiamy (jeśli jest za rzadkie to mąki można dodać wincyj).

Na podsypanej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na ok 5 mm i foremkami wycinamy dowolne kształty. Wkładamy do NAGRZANEGO piekarnika do 180 C i pieczemy przez ok 15 minut.

 

Uwagi:

Ja masła nie siekałem, gdyż miałem już w takich małych 15g pojemniczkach.

Jak ktoś nie jest pewny czy całe jajko pasuje to może dać 2 żółtka.

Jak ktoś nie ma foremki to równie dobrze może wycinać koła za pomocą szklanki.

Ciasto ma być dość kleiste i może ciężko odchodzić od stolnicy a także okropnie lepić się do wałka. W takim wypadku można spłaszczyć ciasto rękoma.

Mój piekarnik jest upośledzony więc musiałem piec ok 24 min , bo po 15 ciastka były na wpół surowe :D

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz